GRETCHEN PETERS – THE NIGHT YOU WROTE THAT SONG: THE SONGS OF MICKEY NEWBURY

Het is algemeen geweten dat elke actieve muzikant zelf ook opkijkt naar één of meerdere idolen die hij of zij als hun muzikale voorbeelden beschouwen. Af en toe brengen ze dan ook een eerbetoon aan hun idool door liedjes van hen te coveren. De nu 62-jarige Amerikaanse folk- en countryzangeres en songschrijfster Gretchen Peters gaat daar nu nog wat verder in door een volledige plaat op te nemen met twaalf nummers die in het verleden werden geschreven en gezongen door haar idool Mickey Newbury.

De selectie van die liedjes uit het zeer rijke repertoire van Newbury moet niet zo eenvoudig geweest zijn, maar dat ze daarbij wel degelijk de juiste keuzes heeft gemaakt kunnen we nu vaststellen bij het beluisteren van haar nieuwste album “The Night You Wrote That Song: The Songs Of Mickey Newbury”. Mickey Newbury bracht 16 soloplaten uit in de periode van 1968 tot 2003, één jaar na zijn overlijden in Springfield, Oregon op amper 62-jarige leeftijd door ernstige ademhalingsproblemen ten gevolge van een chronische longbronchitis.

Newbury werd in 1980 op zeer jonge leeftijd al erelid van de ‘Nashville Songwriters Hall Of Fame’ en hij schreef enkele grote hits zoals “Funny Familiar Forgotten Feeling” waarmee Don Gibson in de hitlijsten belandde en Tom Jones daarna ook een wereldhit scoorde. Ook “Time Is A Thief” van Solomon Burke, “Sweet Memories” van Andy Williams, “An American Trilogy” van Elvis Presley en “Here Comes The Rain Baby” van Eddy Arnold waren uit zijn songschrijverspen ontsproten. In totaal zou hij meer dan 1500 liedjes schrijven die werden opgenomen door o.a. Roy Orbison, Hank Snow, Ray Charles, Jerry Lee Lewis, Tammy Wynette, Brenda Lee, Joan Baez, B.B. King, Linda Ronstadt en nog vele anderen.

Terug nu naar de nieuwe cd van Gretchen Peters. Deze folk- en countryzangeres werd zelf ook in 2014 door Rodney Crowell geïntroduceerd in de ‘Nashville Songwriters Hall Of Fame”, net als haar idool Mickey Newbury. Voor haar ‘tribute’-album trok ze naar de historische ‘Cinderella Studios’ in Madison, Tennessee waar ook Newbury zijn meest legendarische platen had opgenomen. Bij de opname van deze plaat kon ze rekenen op de instrumentale bijstand van enkele grote namen uit de countryscène van Nashville zoals gitarist Will Kimbrough, violist Eamon McLoughlin, toetsenist en co-producer van het album Barry Walsh, mondharmonicaspeler Charlie McCoy, drummer Neilson Hubbard en ‘living legend’ Buddy Miller die harmony vocals verzorgt op de song “Frisco Depot”.

Onderaan deze recensie geven we u voor de volledigheid de tracklijst mee van dit album en op de bijgevoegde video’s kunt u eveneens genieten van twee van deze nummers: “The Sailor” en het mooie “Wish I Was”. Afsluiten willen we echter doen met onze warme aanrader om deze nieuwe plaat van Gretchen Peters aan uw cd-verzameling toe te voegen. U zult het zich zeker niet beklagen!

(valsam)

 

 

Omwille van de coronacrisis verplaatste concerten naar mei 2021:

11 mei 2021: TivoliVredenburg, Utrecht
12 mei 2021: Oosterpoort, Groningen
13 mei 2021: Lantaren/Venster, Rotterdam
14 mei 2021: De Muziekgieterij, Maastricht
16 mei 2021: Luxor Live, Nederland

Tracklijst

01 – The Sailor
02 – She Even Woke Me Up to Say Goodbye
03 – Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)
04 – The Night You Wrote That Song
05 – Wish I Was
06 – Why You Been Gone so Long
07 – Frisco Depot
08 – Leavin’ Kentucky
09 – Heaven Help the Child
10 – San Francisco Mabel Joy
11 – Saint Cecilia
12 – Three Bells for Stephen

 

Artiest info
Website  
 

Label: Scarlet Letter Records / Proper Records

video